logo Studio Husslage

Handlettering

 

Je ziet het tegenwoordig overal: Handlettering. Op kaartjes, winkelpuien, borden op straat, menukaarten, in boeken en ga zo maar door. Het lijkt wel of iedereen er mee bezig is! Maar wat is handletteren nou eigenlijk? Handlettering zijn handgeschreven (of meer hand getekende) quotes, vormgegeven in verschillende lettertypes voorzien van versiering en af en toe zelfs een illustratie.

Voor een grafisch ontwerper natuurlijk een leuke trend om in mee te gaan! Ik ben altijd al in de weer met het vinden van net dat mooie, unieke lettertype passend bij mijn opdracht van dat moment. Ik vind het dan ook heerlijk om eens achter de computer vandaan te komen en om gewoon met potlood en papier wat mooie letters en decoratie te schetsen!

Als voorbeeld put ik natuurlijk uit mijn enorme bibliotheek aan lettertypes op de computer. Een aantal zijn favoriet; een mooie schrijfletter, een wat strakker font en een schreefletter. Deze gebruik ik vaak als basis en pas ze vervolgens aan zodat ze goed in het ontwerp passen. Ik begin altijd met potlood en wat lijntjes, om het vervolgens over te trekken met een fineliner, krijtstift, verf of Oost-Indische inkt. Meestal scan ik mijn handlettering daarna in om in een ontwerp te kunnen gebruiken maar soms hang ik de tekeningen ook met washi tape aan de muur. Ook gebruiken Brigit en ik vaak handlettering bij specifieke opdrachten; voor traiteur Smaak uit Alkmaar hebben we de menukaart, voorzien van handlettering, groot op een muur met schoolbordverf achter de toonbank gezet. Ook hebben we reeds bij verschillende foodstyling opdrachten schoolborden voorzien van handlettering als achtergrond / basis gebruikt.

Nieuwsgierig geworden naar handletteren? Zou je meer willen weten over de in’s en out’s van deze trend? Hou dan deze website in de gaten want binnenkort begint Studio Husslage & Blouw met het geven van workshops handlettering!

 

Leave a Reply